Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 20 stycznia 2022. Imieniny: Fabioli, Miły, Sebastiana
kategoria: desery
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: monika.p
    Składniki:

  • Ciasto: 220 g mąki pszennej
  • 110 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • Krem cytrynowy: 250 ml mleka
  • 30 g cukru pudu
  • 3 żółtka
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • skórka i sok z 2 cytryn
  • Masa bezowa: 2 białka jaj; 120 g cukru
Przepis:

Zagniatamy kruche ciasto, wkładamy na ok. godzinę do zamrażarki. Po tym czasie wałkujemy i wykładamy nim formę na tartę. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 170 st. W tym czasie robimy krem-mleko należy zagotować z cukrem, odstawić do ostygnięcia.Żółtka mieszamy z mąką ziemniaczaną i następnie powoli dodajemy, mieszając ciepłe mleko. Do tego dodajemy sok i skórkę z cytryn. Powstałą masę gotujemy,aż zgęstnieje. Ubijamy masę bezową-białka z cukrem na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ugotowanym kremem. Całość wykładamy na podpieczone kruche ciasto. Zapiekamy w temp. 150 min przez kolejne 10-15 minut.
źródło przepisu: Dodatek GW "Place lizać"
przepis dodany przez: monika.p

Zobacz wszystkie przepisy tego użytkownika »
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl