Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 23 września 2018. Imieniny: Bogusława, Liwiusza, Tekli
kategoria: zupy
średnia ocena: 5.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 8 dużych cebul (różnych – ja wzięłam 4 zwykłe, 2 białe, 2 czerwone)
  • ½ dużego jabłka
  • ¾ litra bulionu ( cielęcy lub wołowy )
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • szczypta utartej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 3 łyżki dobrego masła
  • 8 kromek razowego chleba bez skórki + masło do zrobienia grzanek (jakieś 2 łyżki)
Przepis:

Cebule drobno usiekać (w piórka) i poddusić prawie na złoto na maśle. Jabłko obrać i utrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Włożyć cebulę i jabłko do rondla. Zalać bulionem (w ostateczności z kostki Knorra). Dusić na małym ogniu przez godzinę. Dodać gałkę muszkatołową i sól. Doprawić do smaku pieprzem. Wlać śmietankę roztrzepaną z żółtkami. Zagotować. Razowiec obkroić ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Zrobić ma maśle chrupiące grzanki. Zupę podawać w miseczkach lub bulionówkach posypaną grzankami i usiekaną natką pietruszki.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl