Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 16 sierpnia 2018. Imieniny: Joachima, Nory, Stefana
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 25 dag masła roślinnego
  • 3 żółtka
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • torebka cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki śmietany

    Wierzch:
  • 50-70 dag mirabelek
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 15 dag twarożku
  • 2 kopiaste łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka alkoholu (rum, winiak, koniak)
Przepis:

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wstawić je na 30 minut do lodówki.

Mirabelki umyć, osaczyć i wydrylować.
Żółtka z połową cukru utrzeć do białości. Nadal ucierając, dodać mąkę, twarożek, proszek i alkohol. Ucierać, aż masa będzie jednolita.

Schłodzonym kruchym ciastem wylepić sporą tortownicę, ponakłuwać je i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 15 minut.

Z białek ubić sztywną pianę, dodać do niej pozostały cukier, jeszcze chwilę ubijać i delikatnie mieszając, połączyć z masą żółtkowo-twarożkową.

Gdy ciasto w piekarniku zacznie się rumienić, wyjąć je i rozsmarować na nim masę jajeczno-twarożkową, a następnie ułożyć mirabelki. Wstawić ciasto do piekarnika i piec jeszcze 25-30 minut. Posypać cukrem pudrem.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
czekoladka1452008-10-29 14:04
Ciekawy przepis- muszę wypróbować.

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl