Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 15 listopada 2018. Imieniny: Amielii, Idalii, Leopolda
kategoria: potrawy z warzyw
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 50 dag ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
  • cebula
  • bekon
Przepis:

Ziemniaki szorujemy, osuszamy i gotujemy w mundurkach. Kiedy dobrze ostygną, obieramy ze skórek. Ścieramy na tarce jarzynówce, o dużych oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy.
Na okrągłej patelni o średnicy 20 cm rozgrzewamy masło. Przekładamy masę ziemniaczaną. Placek smażymy na złocisty kolor (z obu stron). Placek ten możemy również upiec z dodatkiem cebuli, bekonu, lub i cebuli i bekonu.
Podajemy od razu, gorący z dodatkiem barszczu białego na wędzonce, z żurkiem, z czerwonym barszczem lub ze zsiadłym lub słodkim mlekiem. Jadłam to u babci, gdy zjawiałam się u niej w wakacje. A teraz niedawno, gdy na nic nie miałam ochoty, przypomniały mi się właśnie wakacje spędzane u dziadków i dania proste, z kartofli.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl