Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 22 sierpnia 2018. Imieniny: Cezarego, Marii, Zygfryda
kategoria: potrawy z warzyw
średnia ocena: 4.50
autor zdjęcia: megunia
    Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • sól
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka śmietany
Przepis:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ubić tłuczkiem, dodając śmietanę i masło. Całość dokładnie wymieszać, można dodatkowo jeszcze posolić. Podawać posypane koperkiem, jako kulki na talerzu. Bardzo dobrze smakują jako dodatek do mięs i surówek.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~Smakoszek1232011-03-11 13:41
Ja bym wolał na mleku ponieważ śmietana jak odgotowywałem 2 raz pozostawały plamy na garczku trudne do zmycia a ziemniaki nie miały puszystego smaku w tedy :) ale to jest dobre jak wszyscy w rodzinie na raz jedzą ale jak sie odgotowywuje too :/ Pozdro
~TunaFish2009-11-03 12:45
Indywidualna sprawa :D Jakie kto ma smaki :)
~Dronicek2009-09-17 20:00
najlepiej ziemniaki ugotować troche bardziej niż normalnie to znaczy tak aby rozwalały się po wbiciu widelca
~ewa2009-04-28 20:30
;d ziemniaki puree robimy blenderem. tłuczkiem nie uzyskamy tego efektu.
~bartek2008-11-29 13:38
bardzo polecam
Babciagramolka2008-08-03 19:48
Ja bym dodała więcej masła i śmietanki. Na 1 kg ziemniaków ok 3 łyżek masła i 1/2 szklanki śmietanki. Puree jest wtedy bardziej kremowe. Ale nie wszyscy takie lubią. jeśli wolisz takie bardziej sypkie to ok. Brawo za urozmaicenie w podawaniu ziemniaków. Zauważyłam, że wiele osób idzie na łatwiznę i z reguły podaje ziemniaki z wody. A przecież można je podawać jako dodatek do II dań na 100 i jeszcze parę sposobów.

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl