Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 24 września 2018. Imieniny: Dory, Gerarda, Maryny
kategoria: dziczyzna
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • Czas przyrządzania i gotowania - około 2 godzin 30 minut, czas marynowania mięsa - około 10 godzin.
  • 1 zając
  • 60 g masła
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 selery naciowe
  • 3 liście laurowe
  • 1 kawałek cynamonu
  • 2 łyżki wazowe rosołu
  • 1 butelka czerwonego wina barbera
  • sól
  • 5 ziarenek pieprzu
Przepis:

Zająca, który kruszał 6 dni, sprawić, podzielić na części, umyć i włożyć na 10 godzin do marynaty z wina, jarzyn pokrojonych na plasterki, liści laurowych, cynamonu i pieprzu. Po wyjęciu mięsa z marynaty wino przecedzić, a jarzyny podsmażyć na maśle w odpowiednio dużym rondlu. Do jarzyn dodać kawałki zająca, podsmażyć je, a następnie posolić i zalać przecedzonym winem. Dusić na małym ogniu. Kiedy wino odparuje, wlać rosół i dalej gotować. Zająca podawać z sosem z dokładnie przetartych jarzyn wymieszanych z wywarem. Zając w potrawce jest smaczniejszy następnego dnia po przyrządzeniu.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl