Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 23 maja 2018. Imieniny: Leoncjusza, Michała, Renaty
kategoria: przetwory
średnia ocena: 4.00
autor zdjęcia: madzia
    Składniki:

  • wiśnie
  • cukier
Przepis:

Wiśnie umyć, a następnie wydrylować. Wrzucać do dużego garnka, i każdą 4-5 cm warstwę owoców przesypać cukrem (każdą warstwę posypać taką ilością cukru, aby wiśnie były mało widoczne). Wiśnie wrzucać do garnka i przesypywać, aż do skończenia się owoców. Na wierzch również nasypać cukru. Pozostawić owoce na kilka godzin, aby cukier się rozpuścił, a owoce puściły sok. Następnie wkładać wiśnie do słoików i zalewać (do przykrycia owoców) sokiem z wiśni. Słoiki mocno pozakręcać i zagotować w wysokim garnku z wodą. Gotować około 20 minut.

Wiśnie mogą stanowić dodatek do lodów, ciast, a także poprzez dolanie wody można zrobić z nich kompot.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~ira2012-07-18 13:54
taki sam przepis stosuję od lat, wiśnie są pyszne i faktycznie nie wymaga dużo czasu i tego zlewania soku - bez sensu
~blondyna2011-07-08 00:11
bardzo latwy przepis nie wymagajacy duzo czasu

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl