Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 23 czerwca 2018. Imieniny: Albina, Wandy, Zenona
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Termar
    Składniki:

  • 35 dag fileta z ryby
  • 25 dag włoszczyzny (bez kapusty)
  • 2 dag mąki
  • 5 dag oleju
  • 6-7 dag koncentratu pomidorowego
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • papryka sproszkowana
  • cukier
  • natka pietruszki
Przepis:

Sprawioną rybę lub filety podzielić na porcje (przyjmując 2 kawałki na osobę), osolić, obtoczyć w mące i usmażyć na gorącym oleju.

Warzywa korzeniowe wyszorować, oskrobać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych otworach, pory oczyścić, bardzo dokładnie umyć i pokrajać w poprzek.
Przełożyć je do rondla, dodać pozostały olej (i dokładnie zebrane z patelni resztki tłuszczu, pozostałe po smażeniu ryby), sól, liść laurowy, ziele angielskie, wlać pół szklanki wody i udusić warzywa pod przykryciem.
Następnie dodać koncentrat pomidorowy, pogotować przez chwilę i doprawić do smaku solą, papryką i ewentualnie cukrem.

Usmażoną rybę ułożyć na półmisku, zalać gorącym sosem i ostudzić.
Udekorować gałązkami natki pietruszki.

Osoby, które unikają potraw smażonych, mogą rybę ugotować z dodatkiem cebuli, liścia laurowego i pieprzu (10—15 min.), a całą ilość oleju i wywar z ryby zużyć do duszenia warzyw.
Rybę należy gotować w bardzo małej ilości wywaru, aby cały został zużyty.

Tak przyrządzoną rybę po grecku możemy także podawać na gorąco z ziemniakami, makaronem (rurki) lub ryżem na sypko.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl