Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 18 lutego 2018. Imieniny: Konstancji, Krystiana, Sylwany
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • słodkie jabłka
  • 1 szklanka cukru
  • 9 łyżek margaryny
  • 1/2 litra śmietanki kremówki
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 1 op cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 100 g rodzynek
  • 4 łyżki rumu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • margaryna do posmarowania formy
Przepis:

Mąkę wymieszaj z proszkiem i przesiej na stolnicę. Dodaj roztrzepane jajko, 5 łyżek cukru i 8 łyżek startej margaryny. Szybko zagnieć ciasto, owiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki.

Sparzone i osuszone rodzynki zalej rumem (lub wodą ugotowaną z cukrem i aromatem rumowym), odstaw na 2-3 godziny, aby nabrały rumowego aromatu.
Jabłka przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne.

Ciasto rozwałkuj i wyłóż do posmarowanej tłuszczem formy, wysoko podwijając brzegi. Na cieście ciasno ułóż jabłka, a ich środki wypełnij rodzynkami.

1/2 szkl. śmietanki wymieszaj z budyniem. Resztę śmietanki zagotuj z cukrem, cukrem waniliowym i łyżką margaryny.

Wlej budyń, zagotuj i zalej jabłka. Piecz w 180 stopniach C ok. 70 min. Gdy ciasto rumieni się zbyt szybko, należy przykryć formę suchym, podwójnie złożonym papierem pergaminowym lub arkuszem folii aluminiowej.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl