Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 czerwca 2018. Imieniny: Gerwazego, Protazego, Sylwii
kategoria: desery
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 1 i ¼ szkl. mąki poznańskiej
  • ½ kostki masła 82% tłuszczu
  • 1 szkl. wody
  • 4-5 szt. jaj
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. ½ łyżeczki soli

    Krem z bitej śmietany:
  • śmietana 30% 75 dag
  • ½ szklanki cukru pudru
Przepis:

Wodę zagotować z masłem i solą. Mąkę przesiać, wsypać na wrzątek i ucierać aż ciasto stanie się gładkie i lśniące.
Zdjąć z ognia, nieco przestudzić i dalej ucierając dodawać po jednym jajku. Dodać proszek do pieczenia i wymieszać.
Ciepłą masę wyciskać z woreczka przez tutkę lub nakładać łyżką na blachę lekko posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Zachować duże odstępy: 4-5 cm. Włożyć do mocno nagrzanego piekarnika (ok. 250 stopni C).
Po zrumienieniu obniżyć temperaturę i dosuszyć korpusy. Wystudzone korpusy przekroić i napełnić kremem. Posypać cukrem pudrem.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl