Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 20 sierpnia 2018. Imieniny: Bernarda, Sabiny, Samuela
kategoria: ciasta
średnia ocena: 5.00

    Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 jaja
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki miodu

    Masa:
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 całe jajka
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 kostki masła roślinnego
Przepis:

Ciasto:
Potrzebny będzie garnek do gotowania mleka (z podwójnym dnem) lub będzie trzeba gotować nad parą. Wszystkie składniki gotować w garnku do gotowania mleka lub na parze około 15 minut. Po 15 minutach dodać 2 szklanki mąki, rozmieszać i wyłożyć na stolnicę. Zagnieść ciasto i podzielić na 5 części
Każdą część piec ok. 5 minut, a z pozostających skrawków upiec mały placek, który później trzeba zetrzeć na tarce na wierzch ciasta.

Mleko zagotować z cukrem, składniki (jaja, cukry waniliowe, mąkę pszenną i ziemniaczaną) dobrze wymieszać, można dodać trochę mleka aby było rzadsze.
Wlać do zagotowanego mleka z cukrem i zagotować tak jak budyń. Tak ugotowany budyń studzimy, i łączymy za pomocą miksera na masę.

Placki przekładamy masą. Masę nakładamy również na wierzch ciasta. Posypujemy startym na tarce szóstym (małym) plackiem ze skrawków. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Pycha!!!!!!
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~Milka2010-10-02 10:59
Świetne Ciasto i bardzo łatwe do zrobienia polecam:)

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl