Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 17 grudnia 2018. Imieniny: Jolanty, Łukasza, Olimpii
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Termar
    Składniki:

  • 34 dag (2 szklanki) mąki tortowej
  • 4 szt jajka
  • 25 dag (1 szkl) cukru
  • cukier waniliowy 8 g (1 łyżeczka)
  • proszek do pieczenia 8g (1/2 łyżeczki)
  • tłuszcz do smarowania papieru

    Poncz:
  • cukier 13 dag (1/2 szkl)
  • sok z 1 cytryny
    lub
  • kwasek cytrynowy 2 g (1/2 łyżeczki do kawy
  • olejek rumowy 3 krople
  • napar herbaty (kolor słomkowy) 1,5 szklanki
  • można dodać alkohol: rum, zwykłą czystą wódkę lub spirytus

    Krem:
  • 25 dag (ja przygotowuję więcej około 30 - 40 dag)
  • 10 dag (1/2 szkl) cukier puder
  • 18 dag (3/4 szkl) mleko świeże
  • 5 dag galaretka owocowa
  • 1/2 szkl wrzącej wody
  • 3 krople olejku cytrynowego lub pomarańczowego

    Dodatki:
  • 4 łyżki dżemu lub marmolady
  • owoce w syropie do dekoracji
Przepis:

Biszkopt:
białka ubić na sztywną pianę, żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z białkami, dodać mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wszystko razem wymieszać. (Ciasto będzie miało dość gęstą konsystencję, a po upieczeniu w biszkopcie dziurki będą jak w serze szwajcarskim - żart, ale będzie miał wygląd jak ciasto drożdżowe).

Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanym tłuszczem, wyrównać powierzchnię i wstawić do gorącego piekarnika. Piec przez 25 minut w temperaturze 170 stopniC. Po ostudzeniu (a najlepiej na drugi dzień) biszkopt pokroić na 4 części.

Krem:
galaretkę (mogą być wszystkie smaki, ale nie robić z zielonej, agrest, kiwi, bo kolor wychodzi szaro-bury) rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody, mieszamy i studzimy. Masło ucieramy z częścią cukru pudru i dodajemy stopniowo, zimną, ale płynną galaretkę, oraz zimne mleko.
Pod koniec ucierania dodajemy pozostałą część pudru oraz olejek zapachowy.

Poncz:
do naparu herbacianego dodać cukier, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy i olejek zapachowy, wszystko wymieszać. I jeśli ktoś lubi można dodać alkohol.

Powierzchnię krążka dolnego lekko nasączyć ponczem i rozsmarować równą warstwę marmolady. Położyć następny krążek, mocno go nasączyć i rozsmarować równą warstwę kremu itd.
Obrzeże tortu oraz wierzch posmarować cienką warstwą kremu. Udekorować wg własnego pomysłu, lub owocami.

Aha, jeszcze miałam napisać dlaczego więcej masła. ponieważ w dzisiejszych czasach, nie wiemy ile jest masła w maśle, a mleka w mleku, to zaopatruję się w więcej masła, niż podaje przepis, bo czasami jest tak, że albo krem przebijemy, albo mleko zbyt chude i rozwarstwia nam się krem, i wygląda tak, jakby się "warzył" dlatego nie należy się tym przejmować lub co gorsze, wyrzucać go do kosza!!! Szykujemy sobie sito i miseczkę, przekładamy krem na sito, pod którym stoi miseczka, pomagamy w odcieknięciu galaretki zmieszanej z mlekiem, mieszając go łyżką.
Do naczynia, w którym ubijany był krem dodajemy masła, miksujemy na pianę, po łyżce zaczynamy dodawać masę kremową z sitka, i cały czas miksujemy, następną łyżkę dodajemy wtedy, gdy poprzednia się wchłonęła, na koniec łyżką dodajemy ciecz z odcieku. Właśnie dziś miałam taki niefart, że krem odcedzałam 2 razy, ale za trzecim razem wyszedł wspaniały dodawałam tylko masło w sumie 40 dag, ale poza tym nic więcej, ani cukru, ani mleka.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~hehe2011-10-12 13:58
droooogi
czekoladka1452008-10-26 13:58
Ale smaczności- aż ślinka cieknie..

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl