Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 28 maja 2018. Imieniny: Augustyna, Ingi, Jaromira
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Alicja
    Składniki:

  • czekolada deserowa 10 dag
  • mleko 300 ml
  • waniliowy krem do tortów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag siekanych orzechów włoskich
  • 9 dag mąki
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 15 dag cukru
  • 25 dag miękkiego masła
  • gotowa polewa czekoladowa
Przepis:

15 dag masła utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dodać rozpuszczoną czekoladę, zmiksować na puch, delikatnie wymieszać z pianą z białek, mąką, proszkiem do pieczenia i orzechami.
Przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, piec 45 minut w temp. 170 stopni.

Krem do tortu przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu z dodatkiem 10 dag masła. 1/4 kremu odłożyć, do reszty dodać 1/4 opakowania rozpuszczonej polewy, wymieszać.

Ciasto przekroić na 2 blaty, przełożyć 2/3 kremu, resztą posmarować boki tortu. Odłożony biały krem nałożyć do rękawa cukierniczego, wycisnąć kleksiki, formując z nich pyszczek i uszka lwa.
Polewę wlać do papierowej tutki, wycisnąć oczka, brwi, nos z pyszczkiem oraz wąsy, pozostałą polewę rozsmarować pędzelkiem wokół pyszczka.
źródło przepisu: ''Przyjaciółka"
przepis dodany przez: Alicja

Zobacz wszystkie przepisy tego użytkownika »
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
czekoladka1452008-11-06 10:23
Słyszałam o tym przepisie i w końcu go znalazłam. Wykorzystam na pewno.

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl