Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 17 grudnia 2018. Imieniny: Jolanty, Łukasza, Olimpii
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: czekoladka145
    Składniki:

  • krążki bezowe - 3 gotowe

    Masa śmietankowa:
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • jogurt śmietankowo-waniliowy 50 dkg
  • biała polewa czekoladowa 10 dkg
  • 3 żółtka
  • cukier 2 łyżki
  • usztywniacz do śmietany - śmietana fix 2-3 opakowania
  • żelatyna 7 łyżek
  • 2-3 łyżki kakao lub kawa cappucino
  • 1 puszka brzoskwiń
  • tarta biała czekolada 3-5 łyżek
  • dowolna dekoracja 1-2 opakowania
Przepis:

Żółtka ubić z cukrem. Polewę rozpuścić i wymieszać z żółtkami. Żółtka wymieszać z jogurtem, dodać rozpuszczoną i przechłodzoną żelatynę i odstawić do lodówki na ok. 5-10 minut.
Po tym czasie śmietanę ubić z usztywniaczem i delikatnie dodać do masy. Odłożyć kilka łyżek masy i zmieszać ją z odrobiną kakao lub proszkowaną kawą cappucino.

Krążki bezowe przekładać masą, "nadziewać masę" pokrojonymi cząstkami brzoskwiń i tartą białą czekoladą. Lekko dociskać krążki i ostatni krążek posmarować bardzo równiutko. Masą ciemniejszą, zrobić - szprycą wzorek dookoła blatu (ostatniego) i dowolnie można jeszcze udekorować w zależności ile mamy masy i ułożyć dekorację.
Ja kupiłam gotowe kwiatki bo nie mam odpowiednich barwników do masy "marcepanowej".
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl