Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 18 lutego 2018. Imieniny: Konstancji, Krystiana, Sylwany
kategoria: ciasta
średnia ocena: 4.67
autor zdjęcia: czekoladka145
    Składniki:

  • biszkopt z 6 dużych jajek upieczony w formie 25/40
  • 1 filiżanka mocnej kawy
  • 1/2-3/4 litra śmietany kremówki 36%
  • 3-4 łyżeczki żelatyny
  • 75 dkg serka mascarpone
  • 20 dkg czekolady
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru - drobnego
  • kakao słodzone
Przepis:

Upiec biszkopt (świetnie by tu pasował -biszkopt z kawałkami czekolady jednak ja nie zdążyłam go zrobić ale polecam). Zimne ciasto przekroić na 2 blaty.

Śmietanę ubić i dodać namoczoną, rozpuszczoną i oziębiona żelatynę.
Żółtka ubić z cukrem do puszystości i wymieszać z serkiem. Dodać śmietanę i drobno posiekana czekoladę.

Pierwszy placek biszkoptu nasączyć kawą i wyłożyć 2/3 masy. Następnie położyć drugi placek i również masa. Następnie kakao wsypać na sitko i równomiernie posypywać całe ciasto. Należy to robić przed podaniem bo szybko "moknie" i nie wygląda już tak ciekawie- chociaż smak zostaje. Oczywiście teraz do lodówki na 2-3 godziny. Polecam - jest bardzo smaczne.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~jola2010-09-05 15:59
apetyczny
~czarnulka2010-07-10 12:08
mniaam.;)
~andrzej2009-08-04 22:31
opis i wygląd apetyczny
Termar2008-10-12 18:40
mmmmm, pycha...

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl