Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 sierpnia 2018. Imieniny: Emilii, Julinana, Konstancji
kategoria: ciasta
średnia ocena: 5.00
autor zdjęcia: madzia
    Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • wiśnie
Przepis:

Na stolnicę przesiać mąkę i cukier puder. Dodać do tego proszek do pieczenia.
Następnie dodać posiekaną margarynę i jajko.
Wszystkie składniki można na początku posiekać nożem, aby wstępnie się połączyły.
Następnie zagnieść dokładnie składniki, na jednolite ciasto, nieprzyklejające się do stolnicy (można podsypać zawsze mąką, jeśli byłoby zbyt wilgotne). Jednak ciasto nie może być zbyt suche.

Przygotowane ciasto dzielimy na dwa kawałki - jedno z nich stanowiące 2/3 całości wkładamy do lodówki, w celu schłodzenia.
Drugi kawałek (1/3 całości) rozwałkowujemy na kształt koła, którym wykładamy dno blaszki na tartę. Blaszka powinna być wysmarowana np. margaryną i wysypana bułką tartą.
Dno ciasta nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 10 minut.

Większą część ciasta wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Część ciasta wykładamy boki blaszki - ciasto kroimy w paski o grubokości około 2-3cm i doklejamy do dna.
Na ciasto rozkładamy umyte i wydrylowane wiśnie (tyle aby zajmowały całą blaszkę - im więcej tym ciasto będzie smaczniejsze).
Pozostałą część ciasta kroimy na paski o długości 2cm i układamy kratkę na wierzchu, a następnie wzdłuż blaszki okrąg (na samym końcu).
Tak przygotowaną tartę wkładamy w całości znowu do piekarnika (nagrzanego do 180 st.) i pieczemy około 25-30 minut, aż ciasto się zarumieni (będzie miało złocisty kolor).

Tartę można posypać cukrem pudrem.
Smakuje bardzo dobrze również z innymi owocami - np. śliwkami, jednak ja najbardziej uwielbiam z wiśniami.
Owoce mogą być świeże jak i takie ze słoiczka np. zasypane cukrem.


oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~Inez2012-03-10 21:39
przpis szybki i naprawde pyszny :) polecam
~Anu$ia2011-04-20 16:17
Jest przepyszna. Polecam
~kicia2011-03-10 17:52
świetny przepis. szybko i łatwo.pychotka.
~Jucha_thc2010-10-20 23:03
ekstra przepis :) szybki i łatwy. Tarta pyszna ;)
~Skarbik i Futrzak2009-11-29 12:37
wszystko się udało :) właśnie się zajadamy tym pysznym ciastem :)

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl