Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 17 grudnia 2018. Imieniny: Jolanty, Łukasza, Olimpii
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: monika.p
    Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kostka masła dobrze schłodzonego
  • 6 średniej wielkości jabłek
  • cynamon
  • trochę margaryny i bułki tartej
Przepis:

Wszystkie sypkie składniki (mąka, kasza manna, cukier, cukier waniliowy, proszek) dokładnie wymieszać, podzielić na 2 części. Jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Na niedużą blachę lub tortownicę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą wyłożyć połowę sypkich składników, na to położyć jabłka, posypać cynamonem i na to drugą połowę sypkich składników. Na wierzch zetrzeć lub pokroić na plastry masło, żeby zakrywało mąkę i kaszę manną.
Piec około godziny w temp. 200 st. Można podawać na ciepło, najlepiej z lodami lub po ostygnięciu z bitą śmietaną. Smacznego!
źródło przepisu: Mamo to ja
przepis dodany przez: monika.p

Zobacz wszystkie przepisy tego użytkownika »
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
monika.p2008-10-09 14:35
Najlepiej od razu robić ciasto z dwóch porcji,będzie grubsze i więcej;)

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl