Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 13 listopada 2018. Imieniny: Arkadii, Krystyna, Stanisławy
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: czekoladka145
    Składniki:

  • 30 dkg mąki tortowej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dkg masła lub margaryny
  • ok.10 dkg cukru
  • 2 małe cukry waniliowe
  • 4 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 6 łyżek soku pomarańczowego
  • 10 dkg wiórków kokosowych
  • 10 dkg wiśni kandyzowanych -pokrojonych
  • polewa kakaowa lub cytrynowa
  • wiórki kokosowe lub orzechy drobno siekane do dekoracji
Przepis:

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę i dodać jajka. Dokładnie połączyć a następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sok cytrynowy i pomarańczowy. Mieszać równomiernie całość bardzo dokładnie. Dodać wiórki kokosowe i wiśnie kandyzowane - dokładnie połączyć.
Masę wyłożyć do formy babkowej z kominkiem uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kokosem.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180-190 oC i wstawić ciasto na ok.50 minut. Po upieczeniu polukrować lub oblać polewą czekoladową. Zdobić wg uznania.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl