Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 12 grudnia 2018. Imieniny: Ady, Aleksandra, Dagmary
kategoria: sosy
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 3 dag suszonych grzybów
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki posiekanej zielonej natki pietruszki
Przepis:

Grzyby suszone umyć, namoczyć i pozostawić do nasiąknięcia. Ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły.
Ugotowane grzyby pokroić drobno w kosteczkę.
Masło rozpuścić (nie podsmażać), wymieszać z przesianą mąką, rozprowadzić ostudzonym wywarem z grzybów, wlać do pozostałego wrzącego wywaru, mieszając zagotować.
Dodać pokrojone grzyby. Odstawić, dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać drobno posiekaną natkę.

Podawać jako dodatek do potraw mięsnych, rybnych, jaj, mącznych i z kasz.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~emerytka2011-03-18 20:00
łatwy,pachnący, smaczny,proponuję z kaszą grycz.jęczmienną,pozdrawiam.
~beata2011-02-08 15:30
sosik naprawdę super !!! Gorąco polecam z plackami ziemniaczanymi! Palce lizać

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl