Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 14 grudnia 2018. Imieniny: Alfreda, Izydora, Zoriny
kategoria: sosy
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 20 dag pieczarek
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3/4 szklani śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
Przepis:

Masło stopić, wymieszać z przesianą mąką, podgrzewać chwilę mieszając, ale nie dopuścić do zrumienienia. Do podgrzanego tłuszczu z mąką dolewać powoli mleka, mieszając równomiernie trzepaczką i podgrzewać do zawrzenia. Gdy zawrze - dodać śmietanę, wymieszać.

Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć i drobno poszatkować, a następnie lekko podrumienić na oliwie, osolić. Przygotowany sos przyprawić do smaku solą i pieprzem, podgrzać, wyłożyć do sosjerki dodając usmażone pieczarki.

Podawać do warzyw gotowanych, jaj, ryb i drobiu, oraz do potraw mącznych i z kasz.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~Opos2011-08-02 17:28
za mało przypraw. można sie pobawić jak ktoś ma fantazje.
~R.G2010-10-29 13:45
Robiłam ten sos wyszedł wyśmienity. Dałam do niego troche podsmażonej cebuli, po prostu palce lizać. Bardzo polecam ten sos.

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl