Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 15 listopada 2018. Imieniny: Amielii, Idalii, Leopolda
kategoria: wieprzowina
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 25 dag schabu lub łopatki bez kości
  • 3 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku pokrajanego w plasterki
  • 1 łyżka wytrawnego białego wina lub czystej wódki
  • Marynata:
  • łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego lub sojowego
  • 2 łyżeczki wytrawnego białego wina lub czystej wódki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta pieprzu
  • Warzywa:
  • 3 szklanki wybranych warzyw
  • sałata pokrajana w 5 cm paski
  • szpinak pokrajany w 5 cm paski
  • cukinia lub świeży ogórek przeciźty wzdłuż na pół i pokrajany w 1/2 cm ukośne paski
  • pieczarki pokrajane w 1/2 cm plasterki
  • mała marchew pokrajana w słupki grubości zapałki, obgotowana
  • 1 cebula pokrajana w piórka
  • mały por (biała część) pokrajany w paski
  • 3 łyżki oleju
  • 1 roztarty ząbek czosnku
  • 3 łyżeczki soli
  • 1/4 - 1/2 łyżeczki przyprawy chilli lub ostrej papryki (dowolnie)
  • 1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki wody
Przepis:

Mięso pokrajać w plasterki o wymiarach 3 x 4 1/2 x 1/4 cm, dokładnie wymieszać ze składnikami marynaty, wlać łyżkę oleju, wymieszać, odstawić na 30 min. Mąkę ziemniaczaną połączyć z wodą. Większą patelnię rozgrzać na dużym ogniu, wlać 3 łyżki oleju, mocno podgrzać, dodać czosnek i cebulę, mieszając smażyć 20 sekund. Posolić (3 łyżeczki), wsypać wybrane jedno lub mieszankę warzyw, posypać chilli, mieszając przez podrzucanie smażyć do miękkości około 2 minut, przełożyć do cedzaka, odstawić. Patelnię wymyć, osuszyć, mocno podgrzać na dużym ogniu, wlać 2 łyżki oleju, rozgrzać, dodać czosnek, mieszając smażyć do lekkiego zrumienienia około 20 sek. Plasterki mięsa kłaść pojedynczo na gorący olej, smażyć minutę, trzymając na dużym ogniu, szybko mieszać aż mięso straci różowy kolor. Wlać alkohol, dodać przesmażone warzywa, mieszając smażyć aż alkohol wyparuje. Zamieszać mąkę z wodą, wlać do patelni z mięsem i warzywami, mieszając doprowadzić do zgęstnienia. Podawać na gorąco. Proporcje: dla 2-3 osób - z ryżem i zupą
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl