Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 28 maja 2018. Imieniny: Augustyna, Ingi, Jaromira
kategoria: wieprzowina
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 1/2 kg łopatki wieprzowej (bez kości)
  • 4 szklanki oleju
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki pszennej mąki
  • 1 roztarty ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego (dowolnie)
  • Marynata:
  • 1 łyżka wytrawnego białego wina lub czystej wódki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajo
  • Sos octowy:
  • 3 łyżki winnego lub owocowego octu (8%)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki wywaru I lub 2 łyżki wody
  • 2 1/2 łyżeczki "Jarzynki" lub "Vegety"
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przepis:

Składniki sosu wymieszać, odstawić. Mięso pokrajać w kostkę o boku 3 cm, starannie wymieszać ze składnikami marynaty, odstawić na 30 min. Kostki mięsa obtoczyć w mące. 4 szklanki oleju wlać do rondelka lub garnka, rozgrzać na dużym ogniu po 4-5 min sprawdzić temperaturę. Połowę mięsa włożyć w gorący olej, zamieszać aby rozdzielić kostki smażyć na jasnozłoty kolor, wybrać i przełożyć do cedzaka. Smażyć pozostałe mięso. Metalowym sitkiem usunąć zanieczyszczenia z oleju, olej rozgrzać (około 3 min), sprawdzić temperaturę, włożyć mięso, smażyć na ciemnozłoty kolor, wybrać, osączyć. Patelnię mocno podgrzać na dużym ogniu, wlać łyżkę oleju, włożyć czosnek, mieszając smażyć 15 sek, zamieszać sos, wlać na patelnię, mieszając doprowadzić do wrzenia i zgęstnienia. Wlać olej sezamowy, zamieszać, dodać mięso, starannie wymieszać, trzymać na ogniu 15 sek. Potrawę podawać na gorąco. Proporcje: dla 3-4 osób - z ryżem i warzywami
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl