Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 18 lutego 2018. Imieniny: Konstancji, Krystiana, Sylwany
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Termar
    Składniki:

  • 6 szt jaj
  • 100g cukru
  • 80 gram masła
  • 40 g mąki
  • 250 g sera białego
  • 30g skórki pomarańczowej
  • marmolada
  • polewa czekoladowa
  • sernix
  • kruche ciasto na spód wg własnego przepisu
Przepis:

Ser rozetrzeć lub zmielić na masę, zmiksować z żółtkami i częścią cukru. Osobno ubić białka na pianę z pozostałym cukrem i szczyptą soli.
Następnie do ubitego sera i żółtek dodać sernix (2 łyżki), masło, białka i mąkę. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie.
Gotową masę wyłożyć na wcześniej podpieczony do połowy kruchy spód. Posmarować marmoladą.
Całość wypiekać w temperaturze 130 stopni C. ok 1 godziny.

Po upieczeniu i wystudzeniu posmarować wierzch sernika jeszcze raz marmoladą, polać polewą czekoladową. Przyozdobić skórką pomarańczową.

Sernik dla odmiany nie piekłam w tortownicy, lecz w prostokątnej blaszce, na herbatnikach...i z dodatkiem rodzynek oraz orzechów nerkowca.
Sernik nie zdążył ostygnąć i już jest zjedzony.. Polewa czekoladowa na ciepłym jeszcze serniku, wprost kapała, ale rodzinka zajadała..dlatego na fotce kleksy czekolady oblepiają sernik.
źródło przepisu: przepis pochodzi z Cukierni Banatkiewicza przy ul. Staszica w moim mieście...
przepis dodany przez: Termar

Zobacz wszystkie przepisy tego użytkownika »
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl