Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 13 listopada 2018. Imieniny: Arkadii, Krystyna, Stanisławy
kategoria: ciasta
średnia ocena: 5.00
autor zdjęcia: czekoladka145
    Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 15 dkg margaryny
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:
  • ½-¾ kg twarogu trzykrotnie mielonego
  • 1 szklanka cukru
  • 10 dkg masła rozpuszczonego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • aromat cytrynowy
  • piana z 4 białek

    dowolna polewa na ciasto
Przepis:

Składniki ciasta zagnieść w misce i podzielić na 2 części, a następnie włożyć do zamrażalnika na 2 godziny.
Przygotowaną blaszkę, najlepiej tortownicę wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką (ja do serników często używam do blachy kokosowe wiórki).

Zetrzeć jedną część ciasta na tarce i dokładnie rozłożyć na dnie blaszki.

Twaróg przemielony utrzeć z pozostałymi składnikami, dodać aromat i ewentualnie bakalie uprzednio obtoczone w mące i ubite białka. Delikatnie przemieszać łyżką (nie mikserem). Wylać masę serową na starte ciasto, delikatnie wyrównać i zetrzeć pozostałą część ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok.180 o C na ok.50-60 minut. Po upieczeniu polać dowolną polewą.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~misie292008-12-21 19:32
jest to jeden z najlepszych serników jakie jadłem!!! B R A W O ! ! !

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl