Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 1 listopada 2014. Imieniny: Konrada, Seweryny, Wiktoryny
kategoria: ciasta
średnia ocena: 5.00
autor zdjęcia: madzia
    Składniki:

  • Ciasto:
  • 3,5 szkl. mąki
  • 1 margaryna
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • cukier waniliowy

    Sernik:
  • 1 kg białego sera (półtłustego)
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 0,5 margaryny
  • 1 budyń waniliowy
  • rodzynki
Przepis:

Przygotować kruche ciasto, ze składników na ciasto. Ugnieść ciasto ze wszystkich składników. Dobrze wyrobić, aż wszystkie produkty się połączą. Podzielić na 4 kulki i wstawić na około 30 min. do zamrażarki.
W tym czasie przygotować masę sernikową. Przemielić przez maszynkę ser. Utrzeć margarynę z cukrem i 5 żółtkami. Następnie do dobrze utartych składników dodać masę serową, budyń i sparzone rodzynki (ilość według uznania). Z pięciu białek ubić pianę i dodać jako ostatni element do masy serowej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Na koniec, wysmarować blachę tłuszczem i wyłożyć papierem. Wyjąć 2 kulki ciasta i zetrzeć na małych oczkach tarki, jako spód ciasta. Następnie wyłożyć na ciasto przygotowaną masę serową, a na wierzch znowu zetrzeć ciasto (z dwóch kulek). Do nagrzanego piekarnika wstawić gotowy sernik. Piec około 1h 20min. w temperaturze 180-190 stopni.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~magda2012-09-25 21:39
Chyba bardziej suchy niż mokry, nie jest z serii wilgotnych serników. Otoczone ciastem kruchym a w środku serniczek :) Mnniam, ale nabrałam ochoty na upieczenie )
~very good2012-08-12 17:29
very good
~Aga2012-07-12 15:52
czy ten sernik wyjdzie mokry czy taki bardziej suchy
~m2012-05-06 15:29
zwykłej śmietany (12% lub 18% według uznania)
~dżoana2012-04-14 19:12
naprawde super zawsze wychodzi :D
~zimna lola2012-04-13 15:13
Nie zdarza mi się to często, żeby bez małych modyfikacji wyszło dobrze, bo zawsze albo są błędy w proporcjach albo coś innego wyskoczy ale muszę przyznać, że TEN PRZEPIS jest naprawdę bardzo dobry a sernik wyszedł rewelacyjnie:)wszystkim bardzo smakowało, dodaję go do ulubionych; gorąco polecam!
~a.s.2012-04-09 18:51
Ten sernik piekę na każde święta,ale ciasto kakaowe dzielę na pół i zamrażam, potem trę na tarce na spód,potem na wierzch ciasta!Ładniej wtedy wygląda!
~natalli2012-04-06 10:22
o jaką śmietane chodzi w przepisie na ciasto kwaśną ?
~Majka2012-04-04 19:49
Będę piekła na WIELKANOC!
~wioleta2012-04-02 08:05
już piekłam go kilka razy naprawde cudowny jest
~madzialena2012-03-31 19:35
jutro sprobuje upiec ten sernik ... probowalam u kogos go i powiem tyle ..palce lizac ..
~monia2012-03-22 19:26
witam! smak tego sernika pamietam od dziecka jest pyszny zawsze gdy wybieram sie do Mamy tam czeka na mnie pokusa wysmienity serniczek! polecam
~tesia2011-12-27 14:54
Sernik rewelacja naprawdę warto go upiec
~henkolan2011-12-22 14:59
Super przepis polecam
~Danuta2011-12-15 23:48
jest bardzo dobry
~magda2011-11-26 22:58
Ja nie lubię aż tak słodkich ciast, dla mnie ilość cukru jest dobra. Po prostu każdy musi sam ocenić :)
~Dotka2011-11-18 18:28
Sernik wyszedł dobry, ale w przepisie jest zdecydowanie za mało cukru, wyszedł mało słodki. Na drugi raz zwiększę ilość cukru zarówno w cieście jak i w serze.
~KAŚKA2011-11-04 20:49
Serniczek rewelacja!!!!!!!!! POLECAM
~madzia2011-10-09 16:20
u mnie raczej 250ml
~jola2011-09-28 14:44
Ciasto pyszne. Przepis super. Gorąco polecam.
~TheBetka2011-09-05 14:20
Rewelacja wyszło, teraz czekam na mojego Pana aż spróbuje :)
~Fred Ł [lynio43]2011-09-04 10:43
bardzo dobry sernik , ja ciasto z kakaem to na wierzch zostawiam jedna czesc bo posypuję dodatkowo płatkami migdałowymi. hej super
~amator2011-08-05 14:44
czy szklanka to 200ml ?
~ala2011-08-01 09:58
właśnie go piekę, wygląda czaaadowo!!!
~Lilly2011-06-11 17:11
Ja robiłam pierwszy raz i wyszło znakomite ... dzięki za przepis ... piekę ten sernik przynajmniej raz w tygodniu i schodzi błyskawicznie ;-)
~Terka2011-04-30 12:32
właśnie piekę sernik królewski!!! jak spróbuję dam znać;-)
~giziu792011-04-22 17:13
Dawno nie jadłem tak fantastycznego sernika. Superanckie. Paluszki lizać. mniam mniam.
~Izz2011-03-23 21:28
Dobry, ale troszke mi suchy spód wyszedł
~karol och2011-02-18 21:08
very good;)
~Nicoli2010-12-29 11:44
co prawda przez nieuwagę siłą rzeczy go odrobinę zmodyfikowałam ale wyszedł rewelacyjny jak nigdy - moje dzieci się zajadały, a rodzinka prosiła o przepis :)
~kuna2010-12-23 20:24
ech tera musze przepisywac;[ ale nmapewno waro;]
~RomuŚ2010-12-22 20:02
Bardzo pyszne ciasteczko wyszło.. Świetny przepisik żonka bardzo zadowolona..
~LIDKA2010-12-22 12:31
CIASTO PYSZNE
~paula;]2010-12-18 18:27
świetne wyszło, bardzo mi smakowało
~ala2010-11-24 11:07
ciasto pychotka!!!!!!
~Anne2010-05-22 08:05
dzięki bardzo :-) Ciacho pyszne wyszło
madzia2010-05-21 10:52
Ja piekłam w blaszce prostokątnej, o wymiarach mniej więcej 23cm x 35cm.
~Anne2010-05-20 14:41
mam pytanko? na jak duza blache jest ten przepis?
~Basia2010-04-03 08:44
Pyszne dzięki
~Kozia2010-02-27 15:32
Tylko nie uwzględniłaś ile daje się brzoskwiń do tego ciasta. Ciasto pyszne jest, bo jadłam ale nie przez siebie zrobione :)
~Kinga2010-01-09 17:44
ciasto jest super uwielbiam ten sernik
~Sylwia2009-12-23 15:31
Świetne zrobiłam dzięki:)
~irena2008-10-02 20:06
Ja ciasto robię bez cukru, po upieczeniu i ostudzeniu posypuje wierzch obficie cukrem pudrem,

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2013 © Cooking.pl