Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 13 listopada 2018. Imieniny: Arkadii, Krystyna, Stanisławy
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1/3 szklanki gęstej śmietany
  • 15 dkg margaryny lub masła
  • 10 dkg cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz i mąka do formy

    Masa kakaowo-serowa:
  • ok.1 kg serka kakaowego (ja użyłam w wiaderkach z -biedronki)
  • 1 duży budyń czekoladowy
  • szklanka niecała cukru
  • 3 jajka
  • 20 dkg masła lub margaryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

    Do dekoracji:
  • cukier puder
Przepis:

CIASTO:
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem, dodać żółtka roztrzepane ze śmietaną, zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim przygotowaną formę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok.10 minut.

MASA SEROWO-KAKAOWA:
Oddzielić żółtka od białek. Białka, dodając te pozostałe z ciasta ubić z solą na sztywną pianę. Żółtka rozetrzeć z cukrem i masłem na puszystą masę, dodać serki, proszek budyniowy proszek do pieczenia i starannie zmieszać. Na końcu połączyć piana z białek i łyżką delikatnie połączyć wszystkie składniki.
Przygotowaną masę wylać na podpieczone ciasto i wstawić do piekarnika na ok. 1 godzinę w temperaturę 180 stopni.
Po upieczeniu wyjąć i odstawić do ostudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub jak ktoś woli posmarować bitą śmietaną.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl