Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 21 września 2018. Imieniny: Darii, Mateusza, Wawrzyńca
kategoria: wielkanocne
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ½ szklanki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 papryki mielonej
  • ½ łyżeczki pieprzu mielonego
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 mini kostki czosnkowe Knorra
  • ¼ kostki smalcu
  • 3 cebule
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
Przepis:

Z oleju i przypraw zrobić pastę przyprawową i natrzeć schab. Włożyć do szczelnego pojemnika i trzymać w lodówce 12 godzin.
Na patelni rozgrzać smalec.
Mięso wyjąć z marynaty (zetrzeć jej nadmiar) i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron.
Ułożyć w garnku o grubym dnie (jeśli trzeba przekroić mięso na 2 kawałki tak by leżały na dnie).
Obłożyć pokrojoną na kawałki cebulą. Włożyć ziele angielskie i liście laurowe. Zalać wodą tak by zakrywała mięso na 2 cm. Przykryć garnek tak by była mała szpara.
Dusić aż woda odparuje, mięso będzie rumiane i miękkie, a w garnku pozostanie ok. 1 szklanki brunatnego, sosu.
Wyjąć mięso i przed krojeniem ostudzić.
Sos przetrzeć przez sito (można potem zaprawić śmietaną).
Jeśli mięso ma być na ciepło podgrzewać pokrojone w sosie. Jeśli na zimno sos zamrozić – będzie do kopytek.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl