Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 18 czerwca 2018. Imieniny: Elżbiety, Marka, Pauli
kategoria: dziczyzna
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
Przepis jest trudny w wykonaniu
    Składniki:

  • 0, 6 kg mięsa z combra sarniego
  • 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • garść ziaren jałowca
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki mielonego jałowca
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżka pokruszonego rozmarynu
  • 25 dag wędzonej słoninki
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka masła
  • ¾ szklanki słodkiej 30 % śmietanki
  • 3 cebule
Przepis:

Wino, wodę, ocet balsamiczny, miód, przyprawy, pokrojoną w plastry cebulę zagotować.
Mięso ułożyć w kamionce lub szkle i zalać wrzącą marynatą. Zostawić do ostudzenia.
Przykryć i wstawić do lodówki na 48 godzin.
W tym czasie kilkakrotnie obracać mięso.

Mięso wyjąć z zalewy, odsączyć(pozostawiając ½ szklanki zalewy). Natrzeć mielonym jałowcem, pieprzem i pokruszonym rozmarynem.
Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć mięso rumieniąc je z każdej strony. Zdjąć mięso.
Na patelnię wlać zalewę i chwilę ogrzewać.

Na mięso położyć kilka cienkich plasterków wędzonej słoniny, zrolować, obłożyć plastrami słoniny. Obwiązać nicią do mięs tak by mięso stanowiło kształtny kawałek. Namoczyć na 15 minut garnek w wodzie. Odsączyć go.
Włożyć 3 pokrojone w piórka cebule, a na nie mięso. Zalać zalewą. Zamknąć garnek.
Wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić na 100 stopni. Gdy piekarnik osiągnie tą temperaturę zwiększyć do 180 stopni, a następnie do 230 stopni. Piec 1,5 godziny.
Wyjąć mięso z garnka i zawinąć szczelnie w folię aluminiową. Sos zlać do garnuszka, przecierając go przez sitko.
Rozrobić śmietankę z łyżeczką mąki tak by nie było grudek i wlać do sosu, dodając jednocześnie łyżeczkę masła. Ogrzewać mieszając aż sos się zagęści. Doprawić do smaku.

Mięso odwinąć, usunąć wiązanie i plasterki słoninki. Podzielić na porcje.
Podawać z makaronem Tagliatelle i surówką z buraczków.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl