Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 sierpnia 2018. Imieniny: Emilii, Julinana, Konstancji
kategoria: sałatki
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 8 homarów
  • 1 langusta o wadze 350 g
  • 8 ostryg
  • 4 morskie daktyle (strzykwy)
  • 4 morskie trufle
  • 4 małże
  • 12 kawałków suszonego filetu z delfina
  • 5 filetów anchois (wcześniej wymoczyć)
  • 100 g kalafiora
  • 1 ziemniak pokrojony w kostki o boku 3 cm
  • 1 karczoch przekrojony na 4 części
  • 3 łyżki orzeszków pinii
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 8 oliwek bez pestek
  • 1 łyżka posiekanych kaparów
  • 12 listków drobno pokrojonej bazylii
  • 8 wyjętych ze skorupki włoskich orzechów
  • 8 grzybków konserwowanych oliwą
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 żółtka z jaj ugotowanych na twardo
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • czarny pieprz
Przepis:

Do rondla z wodą włożyć langustę i gotować nie dłużej niż 15 minut.
Gdy ostygnie, oddzielić ogon od pancerza, mięso wyjąć, oczyścić, pokroić w medaliony, posolić, skropić sokiem z cytryny i łyżką oliwy.

Homary ugotować, a gdy ostygną, z głowy i płetwy ogonowej wyłuskać mięso.
Frutti di mare również zagotować, a gdy wszystkie muszelki już się otworzą, oderwać ich górną połowę.

Wszystkie warzywa oprócz karczocha ugotować w osolonej wodzie, po czym osuszyć ściereczką.

Do moździerza włożyć ugotowane na twardo żółtka, filet anchois, kapary, orzeszki z pinii, orzechy, natkę pietruszki, czosnek, 4 oliwki i wsypać sól.
Wszystkie składniki ucierać tłuczkiem tak długo, aż otrzyma się jednolitą masę. Do masy wlać ocet winny i oliwę, a następnie wymieszać sos drewnianą łyżką.
Suszone filety z delfina nawilżone sosem ułożyć na półmisku. Na wierzch położyć warzywa, całość przyprawić, delikatnie przykryć langustą oraz owocami morza i posypać bazylią.
Na 4 małe patyczki nadziewać na przemian homary, resztę filetów anchois, oliwki i grzyby, po czym zanurzyć je w sosie i podawać na stół.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~kubek_1@op.pl2009-04-05 23:35
daktyle są zabronione ciekawe gdzie je kupic ????

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl