Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 17 listopada 2018. Imieniny: Grzegorza, Salomei, Walerii
kategoria: sałatki
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 1 pierś dużego kurczaka
  • 1/2 kg szpinaku
  • 3 dymki lub średnia cebula
  • 3-4 łyżki utartej białej rzodkiewki (biały sopel) lub czarnej rzodkwi
  • 1/8 łyżeczki przyprawy chlli lub 1 łyżeczka
  • posiekanej czuszki
  • 2 łyżki octu )8 proc.)
  • 3 lyiki wody
  • Sos:
  • 6 łyżek sosu sojowego lub 2 łyżki przyprawy
  • maggi z 4 łyżkami wody
  • 1/2 łyżeczki glutasoli Iub 1/2 łyżeczki" Jarzynki" (Vegety)
  • pieprz do smaku
Przepis:

1. Kurczaka wypłukać. posolić, gotować na parze przez 5 min. lub włożyć do garnka z 2 szklankami rosołowej wody i gotować przez 5 min.
2. Ostudzić mięso. usunąć kostki i skórę, pokrajać w paski.
3. Szpinak przebrać, wypłukać, związać nitką w pęczki tak, aby się nie rozpadły podczas gotowania.
4. Zagotować wodę, włożyć szpinak i gotować przez minutę.
5. Szpinak wyjąć, włożyć na chwilę do zimnej wody.
6. Wyjąć, lekko odcisnąć wodę, usunąć nitki, pokrajać w 3 cm paski.
7. Szczypior oddzielić od cebulki, zagotować szklankę wody, włożyć oczyszczoną dymkę, przykryć i gotować przez 20 sek., dodać szczypior, zamieszać, gotować następne 20 sek. Odcedzić, ostudzić.(Cebulę obraną gotować pod przykryciem przez 50 sek.) Pokrajać w 3 cm paski, cebulę w piórka.
8. Połączyć składniki sosu.
9. Mięso lekko wymieszać ze szpinakiem, dymką. Połać sosem
10. Podawać posypaną utartą białą rzodkiewką doprawioną chlli lub czuszką.
Proporcje dla 4 osób
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl