Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 21 maja 2018. Imieniny: Jana, Moniki, Wiktora
kategoria: sałatki
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 1 świeży, obrany ogórek
  • 1 średnie oskrobane marchewki
  • 8 białe rzodkiewki (biały sopel) lub 1 obrana średnia, czarna rzodkiew
  • 6-10 dkg szynki .
  • 2 łyżeczki sali
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sos
  • 1 łyżka sosu sojowego lub 1/2 łyżki przyprawy maggi z 1 łyżką wody
  • 1/2 szklanki przegotowanej, zimnej wody
  • 2 łyżki octu (8 proc.)
  • 1/2 łyżeczki czerwonego słodkiego wina lub
  • 1/2 łyżeczki cukru, szczypta soli
  • szczypta glutasoli (dowolnie)
Przepis:

1. Ogórek, marchew, rzodkiewkę i szynkę pokrajać w paseczki o długości 3 cm.
2. Jarzyny posolić, odstawić na 30 min.
3. Jarzyny wypłukać z soli, posypać cukrem, odstawić na 30 min.
4. Składniki sosu wymieszać.
5. Osączyć jarzyny, wyłożyć na czystą ściereczkę, osuszyć.
6. Ułożyć razem z szynką w salaterce, polać sosem.
7. Podawać natychmiast.
Proporcje dla 4 osób
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl