Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 23 maja 2018. Imieniny: Leoncjusza, Michała, Renaty
kategoria: inne
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • ½ opakowania papieru ryżowego (8 sztuk)
  • 5 dag mięsa mielonego
  • garść pokrojonej w drobne paseczki kapusty pekińskiej
  • 3 łyżki utartej na tarce jarzynowej (grube oczka) marchewki
  • 1 łyżeczka utartego na tarce jarzynowej (drobne oczka) korzenia świeżego imbiru
  • ¼ paczki makaronu ryżowego – nitki (ok. 2 dag)
  • 5-6 grzybów mun
  • sos sojowy
  • ¼ puszki kiełków sojowych (ok. ½ szklanki)
  • olej do głębokiego smażenia
  • piwo do moczenia papieru ryżowego
  • sos słodko-kwaśny
Przepis:

Grzyby namoczyć na 15 minut we wrzącej wodzie.
Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i zostawić na 5 minut. Odcedzić i pokroić na kawałki
Grzyby odcedzić i pokroić w cienkie paseczki.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Podsmażyć na nim mięso rozdrabniając je w trakcie smażenia na małe kawałki. Dodać marchewkę, kapustę, grzyby, imbir i kiełki sojowe. Smażyć mieszając aż kapusta zmięknie (ok. 3 minut).
Odcedzić farsz z nadmiaru oleju. Wymieszać z makaronem ryżowym. Doprawić do smaku sosem sojowym.
Na talerz wylać trochę piwa i maczać w nim z obu stron papier ryżowy. Układać na ściereczce. Zostawić na 2-3 minuty.
Na każdy krążek kłaść pełną łyżkę farszu. Składać jak krokiety i zwijać w ruloniki.

W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Na gorący kłaść sajgonki. Smażyć obracając aż się zarumienią. Zdjąć z patelni i odstawić.

Bezpośrednio przed podaniem jeszcze raz wkładać na gorący olej i dosmażyć do zarumienienia na złoto.
Podawać z sosem słodko-kwaśnym.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl