Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 17 grudnia 2018. Imieniny: Jolanty, Łukasza, Olimpii
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 6 żółtek
  • 15 dag cukru pudru
  • 7 białek
  • 10 dag mąki
  • 1 łyżka octu 6%
  • tłuszcz do formy
  • 3 dag cukru pudru do posypania
  • cukier waniliowy

    Masa:
  • 15 dag konfitur poziomkowych
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 cytryna
Przepis:

Żółtka utrzeć z cukrem na białą pulchną masę. Dodać ocet i przesianą mąkę, dobrze wymieszać. Połączyć delikatnie ze sztywną pianą z białek, uważając, aby nie uszkodzić jej struktury.

Szeroką blachę o niskich brzegach wyłożyć pergaminem, posmarować tłuszczem. Na pergamin wylać ciasto, wyrównać na grubość ok 1,5 cm. Wstawić do gorącego piekarnika (160 - 180 stopni C) i piec 15 minut.
Ciasto po upieczeniu powinno być lekko zrumienione i miękkie, aby przy zwijaniu nie kruszyło się. Zsunąć je z blachy przy pomocy szerokiego noża i zwinąć w rulon razem ze ściereczką. Ostudzić, rozwinąć, ściereczkę usunąć.

Konfitury poziomkowe rozetrzeć z cukrem pudrem i zakwasić sokiem z cytryny. Masą posmarować wewnętrzną powierzchnię biszkoptu, zwinąć ciasto w rulon, zawinąć w serwetę. Zostawić na 20 minut, a następnie rozwinąć z serwety/ściereczki i posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Krajać w skośne plastry o grubości 1 cm.
źródło przepisu: Jest to przepis uczniów Zesp. Szkół Przem.. Spożywczego, do której chodziła moja córka...
przepis dodany przez: Termar

Zobacz wszystkie przepisy tego użytkownika »
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl