Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 sierpnia 2018. Imieniny: Emilii, Julinana, Konstancji
kategoria: ciasta
średnia ocena: 5.00
autor zdjęcia: madzia
    Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 1 kostka smalcu
  • 8 dag drożdży
  • 1 szklanka śmietany
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • cukier
  • marmolada np. owocowa
Przepis:

Margarynę i smalec rozpuścić w rondelku, a następnie pozostawić do ostygnięcia.
Do innego naczynia wlać śmietanę, w której rozpuścić drożdże.
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym. Dodać żółtka oraz olejek. Następnie dodać śmietanę z drożdżami i całość wymieszać. Na końcu dodać wystudzony tłuszcz i całość wyrabiać na jednolite ciasto, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Gdy ciasto jest już gotowe, oddzielać po kawałku - wielkości dłoni. Ciasto rozwałkować, najlepiej w kształt koła i podzielić na 8 części (trójkątów).
Na każdy kawałeczek nałożyć około 1/2 łyżeczki marmolady - przy szerszym brzegu trójkącika. Następnie zawijać marmoladę, formując małe rogaliki.
Każdy rogalik umoczyć w roztrzepanym na talerzu jajku, a następnie tą samą częścią włożyć do talerza z cukrem.
Rogaliki układać w odstępach (urosną) na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Czynności powtarzać, aż do wykończenia ciasta.

Z przepisu otrzymujemy około 90 średnich rogalików. Każdą blaszkę z rogalami piec około 25 minut w temperaturze 190 stopni.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~stenia2008-05-09 11:58
dzieki madziu za wspanialy przepis
stenia ze szwecji

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl