Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 19 lutego 2018. Imieniny: Bettiny, Konrada, Mirosława
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: czekoladka145
    Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 5 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 1 białko
  • 2 łyżki śmietany
  • cukier waniliowy
  • słoik dżemu o ulubionym smaku
  • cukier kryształ
Przepis:

Przesiana mąkę posiekać z masłem, dodać drożdże, jaja, śmietanę, cukier waniliowy i dokładnie wyrobić ciasto. Starannie zwinąć je w lnianą ściereczkę i włożyć do dużego garnka z letnią wodą.
Gdy wypłynie, wyjąć, rozwałkować na placki grubości 0,5 cm, pokroić na kwadraty o boku ok. 12 cm. Posmarować placuszki dżemem, zostawiając wokół margines ciasta szerokości 1-1,5 cm, zwinąć w kształtne rogaliki.

Wierzch każdego umoczyć w rozkłóconym białku, po czym zanurzyć w cukrze i ułożyć na natłuszczonej blasze posypanej mąką. Piec w temp. 190 oC do chwili, aż rogaliki pięknie się zarumienią i polukrować.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~Bara2011-08-11 16:45
Bardzo dobre i łatwe w wykonaniu
~nk2008-11-29 20:50
dobre

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl