Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 17 listopada 2018. Imieniny: Grzegorza, Salomei, Walerii
kategoria: inne
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 15 ziemniaków (w tym <5 ugotowanych)
  • sól

    Nadzienie z wędzonej szynki:
  • 50 dag szynki
  • posiekana cebula
  • 1 jajo
  • pieprz

    Nadzienie z boczku:
  • 25 dag wędzonego boczku
  • mielony pieprz

    Nadzienie z jabłek:
  • 3 duże jabłka
  • cynamon
  • cukier
Przepis:

Przygotowanie:
surowe ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odcisnąć (płyn odstawić na 15 minut, powstałą w tym czasie warstwę krochmalu dodać do ziemniaków). Dodać ugotowane, tłuczone ziemniaki. Doprawić do smaku solą. Dokładnie wymieszać.
Z masy formować kule wielkości średniego jabłka, spłaszczyć, na środek nałożyć nadzienie i uformować pyzy.

Wkładać je pojedynczo do wrzącej osolonej wody. Gotować przez 15-20 minut. Wyjąć łyżką cedzakową. Ułożyć na półmisku. Polać stopionym masłem, sosem lub cebulą podsmażoną na boczku.

Nadzienie z wędzonej szynki:
Szynkę drobno pokroić, dodać posiekaną cebulę, wbić jajo. Doprawić pieprzem. Wymieszać.

Nadzienie z boczku:
Wędzony boczek pokroić w kostkę, posypać mielonym pieprzem, wymieszać.

Nadzienie z jabłek:
Duże jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać mielonym cynamonem i cukrem. Pyzy z takim farszem powinny być mniejsze.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~anula2009-11-18 23:43
super, palce lizać

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl