Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 21 września 2018. Imieniny: Darii, Mateusza, Wawrzyńca
kategoria: desery
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: bart
    Składniki:

  • 7 1/2 dkg masła
  • 15 dkg mąki
  • 1/4 litra mleka
  • szczypta soli
  • 3 - 4 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 słodkiej śmietanki
  • 2 torebki proszku usztywniającego śmietanę
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • czekolada do dekoracji
Przepis:

W dużym garnku z uchwytem rozpuścić tłuszcz. Przesiać mąkę na papier. Mleko i sól dodać do tłuszczu, zagotować. Wsypać mąkę i wymieszać krótko trzepaczką. Ciasto mieszać drewnianą łyżką, aż będzie gładkie i odklei się od dna. Garnek zdjąć z płyty. Dodać 1 jajko i dobrze ucierać. Ciasto przełożyć do miski i odstawić do schłodzenia. Dodać proszek do pieczenia i kolejne jajko i dobrze wymieszać. Ciasto włożyć do szprycki i wycisnąć 8 grudek na natłuszczoną blachę. Piec ok. 30 min. przy temp. 225 st.C. Zostawić na 10 min do wysuszenia. Jeszcze ciepłe należy przekroić. Ostudzone ptysie napełnić bitą śmietaną z cukrem waniliowym. Udekorować czekoladą.
źródło przepisu: przepis z czasopisma "Burda"
przepis dodany przez: bart

Zobacz wszystkie przepisy tego użytkownika »
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
Babciagramolka2008-07-27 12:44
Lubię ptysie. Robie je nie tylko na słodko ale i z pikantnym nadzieniem. Super, że nie tylko wstawiasz przepis ale i zdjęcie.
justysiah2007-05-19 21:09
polecam z truskawkami - już niedługo będą!
~smakosz2007-05-19 16:22
niedobre
alyces2007-05-19 13:31
pychotka, to co lubie :)

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl