Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 28 maja 2018. Imieniny: Augustyna, Ingi, Jaromira
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: czekoladka145
    Składniki:

  • biszkopt z 5 jajek upieczony w foremce 25/40
  • 0,75 ml śmietany kremówki (36 %)
  • 2 cukry waniliowe
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 3-4 wafle typu - princessa lub prince polo (klasyczny kakaowy)
  • brzoskwinie z puszki lub kompotu
  • 1 czekolada mleczna
  • 3 galaretki cytrynowe lub wg gustu
Przepis:

Biszkopt upiec poprzedniego dnia, aby zdążył ostygnąć. Brzoskwinie pokroić w kostkę a czekoladę drobno posiekać, podobnie jak i wafle. Żelatynę namoczyć w ok.1/5 szklanki zimnej, przegotowanej wody i po kilku minutach rozpuścić i ostudzić.

Galaretkę namoczyć w 1 i 1/3 litra zimnej przegotowanej wody i po ok.5 minutach rozpuścić i odstawić.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, połączyć z chłodną żelatyną - wymieszać dokładnie i teraz dodać brzoskwinie, czekoladę i wafle. Przemieszać do równego połączenie (ale już nie mikserem) i całą masę wylać na zimny biszkopt uprzednio lekko oblany 1/3 porcji płynnej (jeszcze) galaretki.
Wyrównać powierzchnię masy i wstawić do lodówki na ok. 15 minut. Po tym czasie wylać na zimną masę pozostałą galaretkę. Wstawić ponownie do lodówki no ok.1 godzinę. Ja do pieczenie biszkoptu dodałam budyń cytrynowy, który nadał mu smaku współgrającego z galaretką. Żelatynę można zastąpić w śmietanie również galaretką.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~Ela 442010-03-13 13:13
Pięknie Mi wyszedł na urodziny. Świetny Przepis ;)

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl