Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 24 czerwca 2018. Imieniny: Danuty, Jana, Janiny
kategoria: desery
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 6 średnich dojrzałych pomarańczy
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 10 dag migdałów
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki rumu
  • gałązka melisy cytrynowej do dekoracji
Przepis:

Pomarańcze umyć, obrać ze skórki, ostrym nożem dokładnie usunąć białą warstwę i wykroić fileciki miąższu. Cząstki pomarańczy ułożyć na czterech talerzykach deserowych.

Część skórki obranej z pomarańczy dokładnie oczyścić z białej warstwy, pokroić w cienkie paseczki, włożyć do wrzątku na minutę. Wyjąć, starannie osączyć i osuszyć.

Migdały sparzyć wrzącą wodą, ostudzić, obrać ze skórki i grubo posiekać.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno
z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Na koniec wlać rum i dokładnie wymieszać lub zmiksować na wolnych obrotach. Krem rumowy przełożyć do szprycki cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki i wycisnąć dekoracyjnie na pomarańcze.

Deser posypać posiekanymi migdałami oraz paseczkami skórki pomarańczowej. Melisę opłukać, osuszyć, oderwać listki. Udekorować deser. Podawać od razu po przyrządzeniu.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl