Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 20 lutego 2018. Imieniny: Anety, Lecha, Leona
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 2 ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru + ½ szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 5 jajek (osobno żółtka i białka)
  • tarta bułka do wysypania blachy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka kakao
  • 2 słoiki dżemu z czarnej porzeczki
Przepis:

Zagnieść ciasto z mąki, ½ szklanki cukru, masła, żółtek, proszku do pieczenia, cukru waniliowego (ma być takiej konsystencji jak kruszonka).
Podzielić ciasto na 3 części (½ + ¼ + ¼).

Wysmarować blachę masłem i wysypać bułką tartą.
Wysypać na blaszkę ½ ciasta.
Na ciasto położyć warstwę dżemu.
Do ¼ ciasta dodać kakao i posypać nim dżem.
Ubić pianę z białek i ½ szklanki cukru.
Pianę wyłożyć na ciemne ciasto.
Na pianę pokruszyć pozostałą ¼ jasną część ciasta.
Piec w średnio gorącym piekarniku ok. 40 minut.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl