![]() Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
|
ZAPROSZENIE wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 20 lutego 2019. Imieniny: Anety, Lecha, Leona
|
Szukaj:
|
kategoria: ciasta średnia ocena: 0.00 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Placek nadziewany serem
Przepis: Ciasto drożdżowe: drożdże rozprowadzić w ciepłym mlekiem, dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru oraz szczyptę soli. Odstawić zaczyn do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do mąki dodać drożdże wraz z ubitymi żółtkami i skórką z cytryny oraz aromatem. Wyrobić ciasto, dolewać w miarę potrzeby ciepłe mleko, tak aby ciasto było nieco gęściejsze niż na zwykły placek drożdżowy. Gdy zacznie odstawać od ręki wlać ciepły (nie gorący) tłuszcz i jeszcze razem wyrabiać. Następnie wyłożyć ciasto do miski, lekko oprószyć mąką i przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Masa serowa: Ser zmielić, utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, rodzynki, cukier waniliowy i stopione masło, skórkę pomarańczową - ja dodałam jeszcze kisiel pomarańczowy ale nie jest to konieczne. Ciasto rozwałkować na grubość 2 cm i pociąć na 4 pasy długości i szerokości foremki, w której zamierzamy piec ciasto. Trzy paski ciasta posmarować nadzieniem, pozostawiając 1 cm wolnego brzegu i układać jeden na drugim. Przykryć ostatnim czwartym paskiem. Zlepić dokładnie brzegi, a następnie całość skręcić wokół swojej własnej osi. Ciasto włożyć do foremki wyłożonej folią, posmarować na wierzch białkiem i pozostawić aby wyrosło. Piec 45-55 minut (w zależności jaka foremka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu polukrować i ozdobić - ja posypałam płatkami migdałowymi. ![]() źródło przepisu: Broszurka "Mazurki,serniki,baby"
przepis dodany przez: kamila1234 Zobacz wszystkie przepisy tego użytkownika »
oceń przepis :
wystaw komentarz :
komentarze :
Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy
|
![]() Najczęściej oglądane Najwyżej oceniane Ostatnio dodane
|
Regulamin | 2004 - 2017 © Cooking.pl |