Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 13 listopada 2018. Imieniny: Arkadii, Krystyna, Stanisławy
kategoria: ciasta
średnia ocena: 3.00
autor zdjęcia: krysia
    Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 5 dag margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki śmietany
  • 60 dag mąki
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka sody

    Masa:
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 margaryny
  • olejek waniliowy

  • marmolada
  • polewa czekoladowa
Przepis:

Margarynę rozpuścić w rondelku z miodem. Mąkę wymieszać z sodą i cukrem waniliowym. Następnie dodać cukier, jajka i stopioną margarynę z miodem. Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto.

Następnie podzielić na 3 równe części. Kolejno, każdą z nich rozwałkować. Później wyłożyć w wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem blaszce. Piec każdy placek w temp. 180 st. przez około 15 minut (do 20), aż będzie zarumieniony i złocisty. (Wszystkie 3 placki upiec osobno, po czym wyjąć z blaszki i odłożyć do ostygnięcia).

Masa:
Mleko zagotować z kaszą manną, według sposobu na opakowaniu. Po czym odstawić do ostygnięcia.
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać chłodną już kaszę i kilka kropli olejku. Całość dokładnie wymieszać.

Na końcu jeden z placków smarujemy warstwą marmolady. Przykrywamy drugim plackiem, który smarujemy na wierzchu masą, równomiernie ją rozprowadzając po całości. Na końcu przykrywamy masę ostatnim plackiem, lekko dociskając. Całość polewamy polewą czekoladową. Przechowujemy w lodówce.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
krysia2010-11-14 21:33
Ciasto jest najlepsze jak się trochę 'przegryzie', więc np. na drugi dzień. Masę trzeba dobrze utrzeć, żeby miała taki kolor - margaryna musi być mocno utarta, żeby zbledła.
~karita2010-10-23 19:03
Zrobiłam i moje wygląda całkiem inaczej. Samo ciasto było dla mnie za suche i zbyt twarde, a masa z manny wcale nie wyszła taka śnieżnobiała jak na zdjęciu.
~smakosz2010-09-06 19:48
pycha
~Marysia98032010-03-28 14:28
dziękuje

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl