Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 23 lutego 2018. Imieniny: Damiana, Romana, Romany
kategoria: drób
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: Babciagramolka
    Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
  • 2 uda z kaczki
  • 2 nieduże kawałki tłuszczu z kaczki
  • 2 łyżki oleju
  • ¼ szklanki wody

    Marynata:
  • 2 łyżki majeranku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki papryki mielonej
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka mielonego jałowca
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy (sarepskiej)
  • 2 łyżeczki konfitury z żurawiny
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 łyżeczki mąki
Przepis:

Przy dzieleniu kaczki wyciąć piersi (wyluzowane – bez kości) i uda. Pozostawić na nich skórę (obcinając jej nadmiar i tłuszcze). Skórę ponacinać z wierzchu w kratkę.
Ze składników marynaty zrobić pastę i wetrzeć ją dokładnie w kaczkę.
Mięso (+ tłuszcz z kaczki) zamknąć w szczelnym pojemniku i trzymać w lodówce 2 dni, przewracać dwa razy dziennie.
Wyjąć mięso. Obetrzeć z marynaty.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kaczkę na rumiano z obu stron. Obok kaczki smażyć tłuszcze z kaczki. Przełożyć do brytfanki. Na patelnię wlać wodę, chwilę ogrzewać. Przelać sos ze smażenia do brytfanki.
Piec w gorącym piekarniku do miękkości mięsa.
Wyjąć mięso i kawałki tłuszczu (jeśli nie wytopiły się całkowicie).
Sos przelać do garnuszka. Zebrać łyżką wazową tłuszcz z wierzchu (ja zebrałam prawie szklankę tłuszczu).
Do sosu dodać pozostałą marynatę i zagotować.
W 4 łyżkach tłuszczu rozetrzeć mąkę i zagęścić nią sos. Wlać śmietankę.
Podawać z czerwoną kapustą duszoną z żurawiną i kluskami drożdżowymi na parze.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl