Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 25 czerwca 2018. Imieniny: Łucji, Witolda, Wilhelma
kategoria: potrawy mączne
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: czekoladka145
    Składniki:

  • Ciasto:
  • 50 dkg mąki
  • 2 żółtka
  • sól do smaku
  • ok.150 ml letniej lub ciepłej wody

    Farsz:
  • 7-8 pomarańczy

    Dodatkowo:
  • masło do polania pierogów
  • 4 łyżki tartej bułki
  • śmietana - dowolnie
  • cukier puder do posypania
Przepis:

Pomarańcze obrać ze skórki, podzielić na cząstki i oczyścić z włókien.

Zagnieść ciasto na pierogi i cienko rozwałkować. Wycinać krążki (ja używam specjalnego wycinacza do pierogów, który pewnie każdy z Was ma). Do każdego włożyć cząstkę pomarańczy i zlepić.

Gotować w dużej ilości osolonej wody. Kiedy wypłyną gotować jaszcze ok. 3 minut. Wyjmować łyżka cedzakową i układać od razu na talerze.

Podawać polane masłem zrumienionym z tartą bułką i posypane cukrem pudrem. Podać osobno gęstą śmietanę. Chyba że ktoś je tak jak moje dzieci i zjada pierogi bez dodatków.
źródło przepisu: Broszurka "Placki, pierogi i naleśniki"
przepis dodany przez: czekoladka145

Zobacz wszystkie przepisy tego użytkownika »
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl