Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 13 grudnia 2018. Imieniny: Dalidy, Juliusza, Łucji
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: monika4
    Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 kg mąki
  • gorąca woda
  • sól
  • ew. 1 całe jajo lub 1 żółtko
  • 1 łyżka oleju

    Farsz:
  • 70-100 dag kapusty kwaszonej
  • 30-35 dag mrożonych obgotowanych grzybów (kozaczki, podgrzybki, sitaki, maślaki lub inne grzyby leśne)
  • 3 cebule
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • ew. zioła: majeranek, bazylia
  • 1-2 żółtka
Przepis:

Farsz grzybowo - kapuściany:
Kapustę jeśli jest bardzo kwaśna wypłukać odcisnąć i ugotować do miękkości w małej ilości wody.
Odcedzić, wystudzić i drobno posiekać.
Cebulę obrać posiekać. Grzyby lekko rozmrozić, posiekać.

Rozgrzać olej na patelni, wrzucić cebulę i grzyby i usmażyć, mieszając od czasu do czasu.
Pod koniec dodać kapustę podgrzać, wymieszać i przyprawić do smaku solą, pieprzem majerankiem - ew. dodać żółtko jaja i wymieszać.

Ciasto na pierogi :
Przesianą na stolnicy mąkę mieszam z odrobiną soli, dodaję jajko lub żółtko, ale przeważnie robię bez jaj, tylko zarabiam mąkę zmieszaną z solą i 1 łyżką oleju, oraz gorącą wodą.
Wody dodaję tyle, by wchłonęła się całkowicie, a ciasto było jędrne, jednolite i błyszczące, czyli musi być dobrze wyrobione.
Wyrobione ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką kółka.
Na każde kółko ciasta nałożyć kopiastą łyżeczkę farszu, który wcześniej został sporządzony. I
Dokładnie skleić brzegi każdego pieroga.

Gotowe pierogi wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować 3-4 minuty, licząc od chwili wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody.
Podawać polane smażoną na oliwie cebulką.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl