Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 20 listopada 2018. Imieniny: Anatola, Edyty, Rafała
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: krysia
    Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki konfitury
Przepis:

Do mąki wsypać cynamon, sodę i przyprawę do piernika, i całość wymieszać. Jajka ubić z cukrem, następnie ciągle ubijając, dodawać na przemian mleko (1/3 szkl.), olej (1/4 szkl.) i mąkę (3/4 szkl.), i ciągle ubijając, znowu dodawać część mleka, oleju i mąki - aż do wyczerpania składników. Na samym końcu dodać konfiturę - może być to dżem owocowy lub marmolada. Przygotowane ciasto wylać do blaszki, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 200 stopni około godziny.
Po upieczeniu i wystygnięciu, można dodatkowo przekroić piernik w połowie i przełożyć dżemem.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl