Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 15 listopada 2018. Imieniny: Amielii, Idalii, Leopolda
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: dobrunia
    Składniki:

  • 150 ml miodu
  • 20 dag cukru
  • 175 g margaryny
  • 150 ml śmietany (najlepiej 18%)
  • 2 lub 3 łyżki imbiru
  • 75 dag mąki
  • 2 lub 3 łyżki cynamonu
  • 2 lub 3 łyżki kakao
  • ½ łyżki goździków
  • ½ łyżki proszku do pieczenia
Przepis:

Wymieszać masło, miód, cukier i przyprawy. Ubić śmietanę i powoli dodawać do ciasta. Dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia tak, by ciasto nabrało konsystencji. Włożyć na noc do lodówki. Im dłużej ciasto leży w lodówce lub w piwnicy po wyrobieniu, tym lepsze potem pierniczki. Rozwałkować i wycinać(do foremek można).Ciasteczka piec 10-15 min w 175 stop. Celsjusza. Porcja na 250 ciasteczek. Po upieczeniu należy trzymać w chłodnym miejscu żeby zmiękły Margaryna (masło) powinna być miękka i wtedy ją ucierasz zresztą składników albo można ją stopić i wlać do reszty.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~Gidzia2008-02-11 15:35
Super! Moje były z czekoladą:)...

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl