Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyÅ›lij znajomym.
Dzisiaj jest 22 lutego 2019. Imieniny: Małgorzaty, Marty, Nikifora
kategoria: dziczyzna
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • 2 dzikie kaczki
  • 1-2 liÅ›cie laurowe
  • 2-3 marchwie
  • 4 goździki
  • 2 pietruszki
  • 2 Å‚yżki octu
  • plaster selera
  • 100 g wÄ™dzonego boczku
  • 1/2 I czerwonego wina
  • 100 g tÅ‚uszczu
  • sól
  • 2 filiżanki kwaÅ›nej Å›mietany
  • 1 Å‚yżeczka pieprzu
  • 2 Å‚yżki mÄ…ki
Przepis:

Warzywa pokroić w plasterki i przyrządzić z nich zalewę, dodając ocet, wino, sól i przyprawy. Moczyć w niej przez 2 dni piersi i udka z dzikich kaczek, które wcześniej należy naszpikować wędzonym boczkiem. Potem wyjąć je z zalewy, wyłożyć dno brytfanny warzywami, ułożyć na nich porcje kaczek, zalać gorącym tłuszczem i piec w piekarniku na złoty kolor. Warzywa oprószyć mąką, polać zalewą i zagotować. Przecedzić, wymieszać z kwaśną śmietaną i powstałym sosem oblać podzielone na porcje dzikie kaczki.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imiÄ™ lub pseudonim:
komentarze :
~sirrobin62007-05-21 22:16
super przepis... kaczka po prostu rozplywala sie w ustach, warto rzeczywiscie dluzej pomoczyc kaczke w marynacie, wtedy jest wspaniala, delikatna... polecam mniam mniam

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustÄ…
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl