Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 18 lutego 2018. Imieniny: Konstancji, Krystiana, Sylwany
kategoria: ciasta
średnia ocena: 0.00
autor zdjęcia: czekoladka145
    Składniki:

  • polewa kakaowa 1 szt
  • cukier puder 3 łyżeczki
  • galaretka ananasowa 1 szt
  • galaretka cytrynowa 1 szt
  • galaretka malinowa 1 szt
  • dżem malinowy 1 słoiczek mały
  • czekolada biała 1 sztuka mała
  • wykałaczka 1 szt
  • białka z jajek uprzednio sparzonych 9 szt
  • biszkopt z 3 jajek upieczony w formie 25/25 1 szt
Przepis:

Upieczony biszkopt wyrównać, ściąć do grubości ok. 2cm. Następnie posmarować go dżemem malinowym i odstawić. Każdą galaretkę namoczyć oddzielnie w zimnej wodzie, a następnie każdą oddzielnie rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia.

3 białka ubić z 1 łyżeczką cukru pudru na bardzo sztywną pianę i dodać do nich tężejącą galaretkę ananasową i dobrze zmieszać. Powstałą masę wylać na biszkopt z dżemem malinowym. Wyrównać bardzo dokładnie.

Następne 3 białka również ubić i połączyć z galaretką cytrynową i również wylać tym razem na piankę ananasową. Podobnie postąpić z 3 porcją białka i galaretki.

Powierzchnię wyrównać bardzo dokładnie. Wstawić całość do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Polewa kakaowa:
(1/2 kostki masła, 4 łyżki gęstej kremówki, 1/2 szklanki cukru, 4 łyżeczki kakao)
Masło roztopić w garnuszku z cukrem i śmietaną. Podgrzewać, mieszając na małym ogniu. Gdy masa się zagotuje, zdjąć z ognia i energicznie mieszając dosypywać kakao. Ucierać, aż zgęstnieje i się oziębi. Taką polewą polać zimne ciasto, a z roztopionej w wodnej kąpieli białej czekolady robić delikatne wzorki na ciemnej polewie, i nie czekając aby zastygły robić imitacje fal na cieście.
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze :
~jagoda51c2012-02-11 22:47
Dzięki za przepis jest wspaniały, a ja uwielbiam takie pianki w polewie
~hmm..2011-07-23 16:35
jak mozna sparzyc jajka???
~aldi2010-08-02 16:38
mozna rozpuszczac w goracej wodzie z czajnika i dokladnie wymieszac, ale potem musi troche ostygnac
czekoladka1452009-06-02 16:55
Droga Angelo-napiszę Ci po kolei- wysypujesz galaretkę do zimnego garnuszka z zimną wodą - ale odrobiną aby żelatyna jedynie się namoczyła - więc jakieś 50 ml.
Gdy wchłonie wodę stawiasz na gazie- małym i mieszasz do rozpuszczenia. Wtedy zestawiasz z gazu i pozostawiasz do ostygnięcia i dopiero wtedy zmieszaj z masą.
Ale nie rób tego z wszystkimi galaretkami po kolei tylko zrób pierwszą - zmieszaj- wylej do formy i następne. Bo gdy nie jesteś wprawiona to ci za szybko stwardnieją. Pozdrawiam i życzę powodzenia!
~Angela2009-05-30 22:26
Czekoladko !" Piszesz każdą galaretkę namoczyć codziennie w "zimnj wodzie" a następnie.....i pozostawić do ostygnięcia " nic z tego nie kumam chyba sie pomyliłaś a dla takich laików jak ja to taka pomyłka to coś strasznego.

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl