Zapraszamy do zalogowania lub rejestracji
login: hasło:
ZAPROSZENIE  wyślij znajomym.
Dzisiaj jest 27 maja 2018. Imieniny: Amandy, Jana, Juliana
kategoria: wieprzowina
średnia ocena: 0.00

    Składniki:

  • Ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 12 dag masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 8-10 dag śmietany
  • sól
  • 1 dag węglanu amonu (soli amoniakowej)
  • Nadzienie:
  • 30 dag ugotowanej wieprzowiny
  • 4 dag bułki pszennej
  • 3 dag tłuszczu
  • 2 dag cebuli
  • sól
  • pieprz
Przepis:

Sporządzić ciasto na 12 godzin przed pieczeniem: sól amoniakową w proszku wsypać do garnuszka, dodać 4 łyżki letniego mleka i rozpuścić ją zupełnie, mieszając łyżeczką. Mąkę posiekać z masłem, do ciasta dodać sól, żółtka surowe, rozpuszczony węglan amonu i zarobić śmietaną ciasto tak gęste, aby zanadto nie Iepiło się do stolnicy. Ciasto przenieść do miseczki, nakryć i wynieść do chłodnego pomieszczenia. Najlepiej zarabiać je na noc. Sporządzić nadzienie: bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć; cebulę lekko zrumienić z tłuszczem. Zemleć mięso i bułkę, do masy dodać cebulę z tłuszczem, sól i pieprz do smaku, wymieszać ją. Ciasto podzielić na pół, wywałkować dwa pasy 3-milimetrowej grubości, włożyć na każdy połowę nadzienia i zawinąć w rulon. Na powierzchni rulonu zaznaczyć radełkiem granice niedużych, skośnych pierożków, pokłuć równomiernie widelcem, wyłożyć oba rulony na blachę do pieczenia, posmarować jajem i wstawić do piekarnika. Pierożki upiec w dobrze wygrzanym piekarniku (ok. 30-40 min.). Ciasto po upieczeniu pokrajać na blasze ostrym nożem na skośne pierożki i podawać zaraz po wyjęciu z pieca. Podawać do barszczu czystego lub jako zakąskę.
 
oceń przepis :
5 (super)
4 (dobry)
3 (średni)
2 (słaby)
1 (kiepski)
wystaw komentarz :
treść komentarza
imię lub pseudonim:
komentarze : Ten przepis nie posiada jeszcze komentarzy

Jaka potrawa jest najczęściej na Twoim stole wigilijnym?

barszcz z uszkami
zupa rybna
pierogi z kapustą
karp w galarecie
karp smażony
inna ryba
śledź
makowiec
pierniczki
kutia
kluski z makiem
kompot
kapusta z grzybami
inna
wyniki
Regulamin
2004 - 2017 © Cooking.pl